Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Οι διασημότερες όπερες(Μέρος 2)

                                        Οι διασημότερες όπερες


Αφιέρωμα στην όπερα μέρος 2ο, ξεκινάω αμέσως γιατί είναι πολλά ( λιγότερα από τα προηγούμενα όμως) .

1.Λα Μποέμ

Μία από τις γνωστότερες όπερες του Τζιάκομο Πουτσίνι , έκανε πρεμιέρα την 1 Φεβρουαρίου 1896 στο Βασιλικό Θέατρο του Τορίνο. Βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Ανρί Μιρζέρ, Σκηνές από την μποέμικη ζωή.Η υπόθεση αφορά τις περιπέτειες και τους νεανικούς έρωτες τεσσάρων καλλιτεχνών στο Παρίσι. 


2.Μανόν Λεσκώ


Πρόκειται για όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1893 στο Τεάτρο Ρέτζιο του Τορίνο.Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Abbé Prevaust.Η υπόθεση παρακολουθεί τον τραγική ιστορία του ιππότη Ντε Γκριέ και της ερωμένης του, Μανόν Λεσκό.


3.Ο Κουρέας της Σεβίλλης

Όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι που πρωτοπαίχτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1816.Βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό του Μπομαρσέ.Η υπόθεση λοιπόν σχετίζεται με τον ανταγωνισμό του κόμη Αλμαβίβα και του ηλικιωμενού Ντον Μπάρτολο για το χέρι της όμορφης Ροζίνας.Με τη βοήθεια του κουρέα της Σεβίλλης , Φίγκαρο, ο Αλμαβίβα κερδίζει την καρδιά της.



4. Ιλ Τροβατόρε

Ιταλική όπερα του Τζουζέπε Βέρντι που παρουσιάστηκε στη Ρώμη το 1853.Η τσιγγάνα Αθουθένα, οργισμένη με τον κόμη Ντε Λούνα,  απαγάγει τον έναν από τους γιους του, τον Μανλίκ.Ο Μανλίκ μεγαλώνει με την Αθουθένα ως μητέρα και γίνεται τροβαδούρος .Αργότερα θα συγκρουστεί με τον βιολογικό του αδερφό για την καρδιά της Λεωνόρας.Στο τέλος της ιστορίας , ο κόμης συλλαμβάνει και εκτελεί τον τροβαδούρο.




5.Οθέλλος

Για πολλούς η καλύτερη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι που παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου στις 5 Φεβρουαρίου 1887.Είναι στα Ιταλικά και αφορά την κλασική ιστορία του Σαίξπηρ. Ο Μαροκινός στρατηγός Οθέλλος  στραγγαλίζει την σύζυγο του, Δυσδαιμόνα νομίζοντας ότι τον απατά.Καταλαβαίνει,  όμως το σφάλμα του και αυτοκτονεί.


6.Μάκβεθ

Κι άλλη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι στα Ιταλικά που έκανε πρεμιέρα στις 14 Μαρτίου 1847.Βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ. Η υπόθεση αφορά μία βασιλοκτονία και τα γεγονότα που ακολουθούν. Ο στρατηγός Μάκβεθ με τη βοήθεια της σατανικής συζύγου του, της Λαίδης Μάκβεθ σκοτώνει τον βασιλιά της Σκωτίας και ανακηρύσσεται βασιλιάς. Βασανίζεται όμως από τύψεις και εφιάλτες ενώ η Λαίδη Μάκβεθ αυτοκτονεί. Τελικά,  τον δολοφονεί ο φίλος του νεκρού βασιλιά, ο Μακντόφ.


7.Τριστάνος και Ιζόλδη


Όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ στα Γερμανικά που πρωτοπαίχτηκε στις 10 Ιουνίου 1865 στο Μόναχο. Βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκόντφριντ Φον Στράσμουργκ και εξιστορεί την τραγική ιστορία των δύο ερωτευμένων, του πρίγκιπα της Αγγλίας, Τριστάνου και της πριγκίπισσας της Ιρλανδίας,  Ιζόλδης.Η συγκεκριμένη όπερα είναι μία από τις απαιτητικότερες όσον αφορά την ερμηνεία. 


8.Ο Ιπτάμενος Ολλανδός 


Μία από τις διασημότερες όπερες του Βάγκνερ στα Γερμανικά που έκανε πρεμιέρα στις 2 Ιανουαρίου 1843 στην Όπερα Σέμπερ της Δρέσδης. Βασίζεται στο γνωστό ευρωπαϊκό μύθο του Ιπτάμενου Ολλανδού, ενός πλοίου - φαντάσματος καταδικασμένου να πλέει στις θάλασσες μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία,  εκτός αν βρεθεί μία γυναίκα που θα αγαπήσει πραγματικά τον καπετάνιο. Η Σέντα ερωτεύεται και αρραβωνιάζεται τον καπετάνιο.Εκείνος όμως νομίζει ότι τον απατά και εξαφανίζεται με το πλοίο- φάντασμα. Τότε η Σέντα πέφτει στη θάλασσα δηλώνοντας του αιώνια πίστη, ενώ ταυτόχρονα λύνεται η κατάρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου